Blog

MUZIKAL HALOŠKO BRAJE

haloško braje

Ponavljali smo Muzikal Haloško braje s Tamburaši KUD-a Majšperk, pevskim zborom sv. Miklavža Majšperk, solisti (Mirko Vedlin, Janko Vedlin, Niko Sagadin, Franja Sagadin, Marija Bezjak, Tamara Sagadin, Branka Vedlin) in Frančekom (Marko Bezjak) in Micko (Andreja Doberšek).

Bili smo na Vurbergu – 13. 10. 2013, v Skorbi – 20. 10. 2013 in v domačem kraju, v dvorani KPC Majšperk – 27. 10. 2013. Krajši izsek iz Muzikla smo zaigrali še na Martinovanju na Prujski Gori – 11. 11. 2013.

To je bil zagotovo zelo obsežen projekt Kulturno-umetniškega društva Majšperk, saj smo v muzikal združili vse sekcije društva. Sodelovalo je okoli 50 nastopajočih in še nekaj tistih, ki jih ni bilo videti na odru, a so bili za ta projekt nepogrešljivi, saj so skrbeli za promocijo, sceno, pogostitev in da je vse teklo kot mora. Vsi smo se trudili, da bi predstavo kar najbolje odigrali, žrtvovali veliko časa, saj je bilo potrebno kar nekaj vaj. Vsem sodelujočim velika HVALA!

Projekt je bil nekaj posebnega. Nastal je čisto pravi, domači, haloški muzikal. Nismo si izposojali šolanih pevcev ali igralcev. Odločili smo se, da projekt izpeljemo z našimi člani – člani našega društva, da predstavimo nekaj kar je resnično značilno za naš kraj, za ta okoliš. Kaj bi to lahko bilo drugega kot vinska trta in največji jesenski praznik – trgatev. In tako je nastalo HALOŠKO BRAJE.

Dobili smo same dobre odzive ljudi in poželi navdušenje. Projekt ja uspel in morda se česa podobnega lotimo še kdaj v prihodnosti.
vurberk
vurberk2
vurberk3

MUZIKAL HALOŠKO BRAJE

haloško braje

Polletne priprave niso bile zaman. V petek, 12. oktobra so v novi dvorani KPC Majšperk obiskovalci lahko uživali ob petju , glasbi in smehu. Po predstavi so navdušeni odhajali domov, navdušeni pa smo bili tudi ustvarjalci, saj nam je uspelo in trud ni bil zaman.

Scenarij smo napisali sami , izbrali skladbe in dirigent tamburaškega orkestra Majšperk, Drago KLein, jih je priredil za orkester, ki je celotno predstavo s svojim igranjem povezal. Pela sta Franček (Marko Bezjak), Micka (Andreja Doberšek) in drugi solisti: Mirko Vedlin, Niko Vinkler, Franja Sagadin, Marija Bezjak, Janez Vedlin, Tamara Sagadin, Aleksander Hajšek, Branka Vedlin, Štefka Cep, Vikica Cep, Marija Križanec, Jožica Medved. Pri nekaterih pesmih, pa so oder napolnili še člani mešanega pevskega zbora sv. Miklavž Majšperk, pod vodstvom Lucije Cep. Vse pesmi so bile vpete v dogajane na trgatvi Frančeka in Micke, ki sta k delu povabila še svoje prijatelje, in ob trganju grozdja izdala še marsikatero dogodivščino iz njunega življenja. Te pa so se odvijale kot filmske projekcije na platno (montaža Dušan Leskovar).

Za ta projekt so se trudili vsi člani društva, ki so če ne v ospredju, pomagali v ozadju, s pripravljanjem scene, ali drugimi malenkostmi, ki pa so še kako pomembne, a niso vidne na odru.

Vsem hvala za ves trud – uspelo nam je!

 

Preberite tudi članek v VEČERU (objavljen 17. 10. 2012) – tukaj samo insert:

“Kulturno-umetniško društvo (KUD) Majšperk je v petek premierno predstavilo muzikal Haloško braje. Glasbena komedija, koktajl gledališke igre, petja, glasbe in povrh še videoprojekcij, je relativno neznan ustvarjalni žanr v teh krajih, nova zvrst na novem odru. Le vsebina je vsem dobro poznana, zasidrana v navadah prebivalstva. Po odzivih občinstva so ustvarjalci dobro opravili svoje delo, saj je bila predstava razprodana, zasedba na odru pa nagrajena z bučnim aplavzom…”

KONCERT POSTNIH PESMI

vabilo koncert 2012 naslov

Mešani pevski zbor sv. Miklavž Majšperk, pod vodstvom Jožeta Jagra, je v soboto, 31. 3. 2012 priredil malo drugačen koncert – koncert postnih pesmi. Te pesmi so mračne, temačne, saj pojejo o Kristusovem trpljenju, a na koncu vlivajo upanje, na obzorju je vstajenje. Želeli so prikazati lepoto teh pesmi in postnega časa nasploh, ki je v tem modernem času vse preveč zasenčen in ga ljudje več ne razumejo.

Majšperskemu zboru so se pridružili še gostje, mladi zbor – Mešani pevski zbor GLORIA iz Tinja in odpeli nekaj pesmi. Na koncu seveda ni manjkala skupna pesem obeh zborov, ki je čudovito zazvenela ob spremljavi orgel z organistko Lucijo Cep.

Prireditev je povezovala Tjaša Križanec in na koncu k besedi povabila še domačega župnika, gospoda Janka Frangeža, ki se je vsem zahvalil in izrazil željo in upanje, da se vez med zboroma ne bo pretrgala in da bo v prihodnje še veliko sodelovanja ob različnih priložnostih.

 

KONCERT HARFE

triple-harp

Harfa spada med najstarejše glasbene instrumente. Prastaro strunsko glasbilo torej z okrog 45 strunami, trikotnim trupom in pedali. Dokazano so jo uporabljali že približno 3000 pr. n. št. v Mezopotamiji in Egiptu. Omenjena je tudi v Bibliji, antičnih epih in celo na egipčanskih stenskih poslikavah. Zanimivo je, da je nekoč harfa veljala za izključno moški instrument, zadnje čase pa se vse pogosteje zanjo odločajo predvsem dekleta.

Štirim nadarjenim dekletom, harfistkam smo lahko prisluhnili tudi v soboto, 4. februarja 2012 v cerkvi sv. Miklavža Majšperk, ko so nam pripravile pravi angelski večer, saj so harfo stoletja opisovali kot glasbilo angelov. Sabina Korošec, Alja Sidar, Živa Krajnc in Verona Rapuc, harfistke glasbene šole Slovenj gradec in konzervatorija za balet in glasbo Maribor so se predstavile v programu, ki ga bodo izvedle na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov. Z njimi je bila seveda tudi učiteljica, ki jih je pripravljala, mezzosopranistka in harfistka Tanja Vogrin.

V tem glasbenem večeru se je predstavil tudi domači zbor sv. Miklavža Majšperk pod vodstvom Jožeta Jagra, na orgle je zaigrala Lucija Cep.

Vse skupaj pa je s pesmijo začela in z vijolinsko skladbo končala Simona Korošec. Prisluhnili smo še nekaj besedam domačega gospoda župnika, Janka Frangeža in dogodek zaključili na toplem, ob kozarčku in kavici.

Hvala vsem, ki ste se nam na ta mrzel februarski večer pridružili in upamo, da vas je angelska glasba pogrela od zunaj in od znotraj. Nas je.

Dekanijsko srečanje pevskih zborov

MePZ sv. Miklavž Majšperk

 

V nedeljo, 13. 11. 2011 je ob 14. uri v cerkvi Št. Janž v Staršah potekalo dekanijsko srečanje pevskih zborov dekanije dravsko polje  2011 pod motom “Pojmo človeku – pojmo Gospodu”. Sodelovalo je kar 10  cerkvenih zborov iz te dekanije, tudi naš Mešani pevski zbor Sv. Miklavža Majšperk. Vsak zbor se je prestavil z dvema pesmima, na koncu pa je v zelo akustični cerkvi zadonela še skupna pesem – Povsod Boga.

Nedeljsko popoldne med prijatelji pevci je bilo zelo prijetno in se je zaključilo ob kozarčku,  prigrisku in petju.

Vse pravice pridržane. Kud Majšperk.