TAM, KJER SEM DOMA

plakat dan drzavnosti

 

DAN DRŽAVNOSTI 2013

Rodni kraj ti objame srce. Kjer živiš od malih nog, tam si doma. Tega kraja ne pozabiš zlahka. In če tudi te življenje zanese drugam, morda v tuje kraje, se vračaš, se spominjaš: to je tam, kjer sem doma.

Dan državnosti smo v občini Majšperk praznovali 23. junija 2013 v dvorani KPC Majšperk in rdečo nit domačega kraja vodili skozi celotno prireditev. V program smo vključili vsa kulturna društva občine Majšperk. Nekaj se jih je predstavilo na odru, predstavniki nekaterih društev pa so nam pustili posneti kratke intervjuje o njihovem razmišljanju o domačem kraju, o državi, o Slovencih, o kulturi. Sodelovali so: Branko Lah, Gorazd Ladinek, Branko Gajšt, Stanka Varžič, Tanisa Bedenik, Tjaša Križanec, Štefka Cep, Maja Lampret, Rebeka Podpečan, Romana Kamenšek, Saša Gajšek, Alen Babšek, otroci 2. razreda OŠ Majšperk. Med prispevki na platnu smo lahko prislunili učenkam glasbene šole Art Nova –  Barbari Kropec na klavirju, Maši Potočnik in Klari Kropec v duetu flavt in pevki Antonii Kodrič. Slišali smo Mešani pevski zbor sv. Miklavža Majšperk, pod vodstvom Lucije Cep, Moški pevski zbor DPD Svoboda Majšperk, odlomek iz Limonada slovenica v izvedbi predstavnikov društva Smoteater, si ogledali sklop plesov Folklore iz Stoperc in prisluhnili Tamburašem KUD-a Majšperk pod vodstvom Draga Kleina. Slavnostna govornica prireditve je bila županja občine Majšperk, dr. Darinka Fakin.

Društva, ki smo jih videli in slišali na prireditvi, in še nekatera druga, najbolj povezujejo ljudi v našem kraju, to smo slišali povedati več intervjuvanih. V delu, kulturi in športu se povezujejo naša življenja. Življenja ljudi, ki živimo tukaj, na območju Haloz, ki so prav gotovo lepote Slovenije. Zanje mogoče marsikdo ne ve, ali jih zna pokazati le na zemljevidu. Tukaj živimo, tukaj delamo in jih kljub težkim, neperspektivnim časom, ne bi kar tako zapustili. Ko opazujemo naša obdelana polja, urejene hiše in vrtove, griče, ki niso zapuščeni, so očiščeni, urejeni, po katerih se vijejo nasadi vinske trte, in ki so polni majhnih idiličnih hišic – vikendov. To je naš dom, to je Slovenija. Tu smo doma, kjer so prijazni ljudje, ki radi dvignejo kozarček, ki si radi zapojejo.

Tako smo zaključili prireditev, s pesmijo Tam kjer sem doma, združeni mešani pevski zbor in tamburaši, in z odgovori na vprašanje »Kje je vam najlepše?«, na katerega so vsi vprašani, brez izjeme, odgovorili: »Doma!«

No comments yet

Comments are closed

Vse pravice pridržane. Kud Majšperk.